بلندگوهای فول رنج یک فناوری نوآورانه هستند که به گونه ای طراحی شده اند که کل فرکانس های تولید شده با آلات موسیقی را پوشش می دهند. این بلندگوها با فناوری ویژه ای طراحی شده اند که همه صداها را از بالاترین فرکانس تا پایینترین فرکانس بازتولید میکنند.
محدوده فرکانس
فرکانس صدا بر حسب هرتز یا تعداد دفعاتی که سیگنال صوتی در یک ثانیه افزایش و سپس کاهش مییابد، اندازهگیری میشود. بلندگوهای با کیفیت در فرکانس های بالا و پایین در سطحی ساخته می شوند که برای گوش انسان قابل شنیدن باشد. گوش انسان قادر به شنیدن تمام فرکانس ها از 20 هرتز تا 20000 هرتز (20 کیلوهرتز) است.
اگر با سیستم صوتی ماشین آشنایی کمی داشته باشید میدانید که برخی از بلندگوها که به ساب ووفر معروفند می توانند بیس کوبندهای ایجاد کنند و توانایی بازپخش صدا تا 20 هرتز را دارند در حالیکه اسپیکرهای میدرنج و توییتر می توانند سیگنالهایی با فرکانس میانی و بالا را بازتولید کنند.
یک بلندگوی فول رنج قادر است بیشتر این فرکانس ها را در محدوده قابل قبولی تولید کند. البته طراحی بلندگو می تواند بر کیفیت بازپخش فرکانس ها تأثیر بگذارد.
ساختار بلندگوی فول رنج
این اسپیکر ها دارای ساختارهای متفاوتی هستند زیرا برای فول رنج شدن چند مدل بلندگو با عملکردی شبیه میدرنج، تویتر و ساب ووفر با یکدیگر هم محور می شوند و به صورت کواکسیال در یک مجموعه قرار می گیرند تا باند فول رنج ساخته شود.
اگر اجزا باند داخل بلندگو فول رنج هم محور نباشند، امواجی که از هر یک از اجزا ساتع می شود با هم تداخل پیدا می کنند و کیفیت صدای بازپخش شده افت پیدا می کند. بنابراین، باند فول رنج باکیفیت، اسپیکری است که بتواند هریک از فرکانس های بالا، پایین یا میانی را با کیفیت مناسبی پخش کند و یک صوت واضح و یکنواخت را بازپخش کند.
اسپیکر های فول رنج در دو نوع 2-way coaxial و 3—way coaxial تولید می شود و به دو شکل گرد یا بیضی ساخته می شوند. سایز استاندارد برای ساخت بلندگوهای فول رنج بیضی 6 * 9 و 7 * 10 می باشد که البته مدل 7* 10 کمتر متداول است. زیرا این بلندگوها زیر شیشه عقب ماشین نصب می شود و به علت محدودیت فضایی که در این قسمت از خودرو وجود دارد، بلندگوهای فول رنج بزرگتر را به شکل بیضی ساختند تا در این فضا به طور کامل جا شود.
تفاوت اسپیکر فول رنج 2-way coaxial و 3—way coaxial چیست؟
در بلندگوهای 2-way coaxial ، میدرنج و ساب ووفر با هم در یک مجموعه هم محور شده اند درحالیکه بلندگوهای 3—way coaxial از 3 جزء تشکیل شده اند که شامل ساب ووفر، تویتر و میدرنج می شود. در اسپیکرهای 3 طرفه، ساب ووفر و و میدرنج هم محور بسته می شوند درحالیکه توییتر با کمی فاصله نسبت به آنها در اسپیکر قرار گرفته است و با آنها هم محور نیست. می توان گفت تنها نقطه ضعف باندهای بیضی نسبت به باندهای گرد، هم محورنبودن تویتر با دو جزء دیگر است. اما به علت اینکه باندهای بیضی راحت تر نصب می شوند و در فضای زیر شیشه عقب ماشین به خوبی جای می گیرند، طرفداران بیشتری نسبت به بلندگوی گرد دارد.
کیفیت صدا
بلندگوهای تمام برد تجربه صدای عالی را ارائه می دهند زیرا حذف کراس اوور به این اسپیکرها قدرت بیشتری برای ارائه یک تجربه شنیداری لذت بخش می دهد. البته، کیفیت و جزئیات صدا در فرکانس های سطح متوسط معمولا بهتر از فرکانس های بسیار بالا یا بسیار پایین است.
بلندگوهای فول رنج باکیفیت معمولا گران و کمیاب هستند. به همین علت اکثر افراد ترجیح می دهند با بستن باندهای مختلف مثل توییتر و میدرنج و ساب ووفر به یکدیگر، سیستم صوتی ماشین را جمع کنند
بلندگوی فول رنج چه تفاوتی با سایر بلندگوها در سیستم صوتی ماشین دارد؟
بلندگوهای فول رنج سطحی از کیفیت صدا را بازپخش می کنند که اکثر اسپیکرهای دیگر نمی توانند به تنهایی آن را بازپخش کنند. با نصب بلندگوهای برد کامل باکیفیت، تمام فرکانس های پوشش داده می شود صدایی تمیز و همگن از سیستم صوتی ماشین شنیده می شود.
مهمترین تفاوت این بلندگوها که به دو شکل بیضی و گرد تولید می شوند، با سایر بلندگوها این است که می توان با نصب یک بلندگو فول رنج به تنهایی، از پخش صدای موسیقی با صدای بالا در خودرو لذت برد. بنابراین، نسبت به بستن چندین بلندگوی میدرنج، ساب ووفر، تویتر همراه با کراس اور، راه حلی مقرون به صرفه تر هستند و البته موجب صرفه جویی در فضایی که به نصب بلندگو اختصاص داده می شود نیز می شوند.
نصب بلندگوهای فول رنج نیز آسان تر است، زیرا فقط یک شاسی باید برای نصب آنها در نظر گرفته شود.
آیا استفاده از بلندگوهای فول رنج در سیستم صوتی خودرو مناسب است؟
به طور خلاصه، می توان گفت بلندگوهای تمام برد برای رانندگانی که خواهان یک سیستم صوتی ساده اما با کیفیت در ماشین هستند، ایده آل است. سیستم تمام برد برای خودروهای کوچک که فضای کمی برای نصب تجیزات صوتی دارند؛ میتواند کاملاً مناسب باشد. با این حال، برای علاقه مندان به گوش داند به موسیقی با تیونرهای دقیق و تفکیک شده، سیستم هایی با بلندگوهای مجزا برای هر طیف فرکانس انتخاب بهتری است زیرا انعطاف پذیری بیشتری را برای تنظیم دقیق ارائه می دهد. در نهایت، باید گفت انتخاب بین سیستم بلندگو فول رنج یا ترکیب چند بلندگوی ساده به نیازها و اولویت های هر فرد بستگی دارد.
چطور بهترین کیفیت صدا را با نصب اسپیکر فول رنج در سیستم صوتی ماشین داشته باشیم؟
برای استفاده از مزایای بالقوه اسپیکر فول رنج، مهم است که یک بلندگوی باکیفیت را انتخاب کرده و آن را به درستی نصب کنید. هنگام نصب باید به موقعیت قرارگیری اسپیکرها در خودرو توجه کنید تا به بهترین کیفیت صدای ممکن دست یابید. علاوه بر این، تمام اجزای سیستم صوتی ماشین باید با یکدیگر مطابقت داشته باشند تا صدای کلی نیز هماهنگ پخش شود.
جمع بندی
بلندگوهای تمام برد یک فناوری جالب و نوآورانه برای بخش تمامی فرکانس های در سیستم صوتی ماشین هستند. آنها توانایی بازپخش کل طیف فرکانس شنیداری را با نصب یک بلندگو دارند که می تواند از نوع 2-way coaxial (میدرنج و ساب ووفر) و 3—way coaxial (تویتر، میدرنج، ساب ووفر) باشند.
این بلندگوها که از نظر ظاهری به شکل گرد یا بیضی هستند، صدای همگن و طبیعی ایجاد می کنند. از مهمترین مزایای آنها می توان به سهولت نصب، کاهش فضای مورد نیاز و کیفیت صدای عالی به خصوص در فرکانس های میانی اشاره کرد.