اطلاعات فنی

دهه 1930 ؛ و اولین رادیوی خودرو تجاری

عشق ماشین ها، دهه ها قبل راه هایی خلاقانه برای ادغام رادیوها با ماشین های خود یافته بودند. اما اولین رادیوهای خودرو تا قبل از سال 1930 معرفی نشده بودند. شرکت موتورولا اولین رادیو خودرو را در سال 1930 با قیمت 130 دلار ( چیزی حدود 1800 به دلار امروز ) به بازار عرضه کرد. به یاد داشته باشید که از دوره خودروهای مدل T داریم صحبت می‌کنیم و در اون زمان با دو تا سه برابر این پول می‌شد کل یک ماشین رو خریداری کرد.

اولین رادیو ماشین - ساخت شرکت موتورولا
اولین پخش خودرو ساخت سال 1930 میلادی
اولین رادیوی ماشین - اتوسول

دهه 1950 ؛ AM به سلطه ادامه می‌دهد

پخش های خودرو با کاهش قیمت و افزایش کیفیت در دهه‌های پیش رو مواجه شد، اما این دستگاه ها تا قبل از سال 1950 تنها قادر به دریافت و پخش امواج AM بودند. این امر منطقی به نظر می رسید زیرا تا آن زمان، ایستگاه های AM تمام سهم بازار را قبضه کرده بودند.

شرکت Blaupunkt اولین پخش AM/FM را در سال 1950 به بازار عرضه کرد. اما چند دهه طول کشید تا FM مورد توجه عموم قرار گیرد. اولین سیستم پخش کننده موسیقی نیز بر اساس تقاضای مردم در سال 1950 عرضه شد. در آن زمان ما هنوز تقریبا یک دهه با نوارهای هشت ترکی فاصله داشتیم و رکورد پلیرها قدرت برتر در سیستم های پخش خانگی بودند. رکورد پلیر‌ها در واقع خارق العاده ترین اختراع در حوزه مدیا نبودند، اما این موضوع باعث نشد که شرکت خودروسازی کریسلر ( Chrysler ) یکی از آنها را داخل اتومبیل ساخت خود قرار ندهد. Mopar اولین رکورد پلیر را در سال 1955 معرفی کرد. اما این دستگاه زیاد دوام نیاورد.

اولین رکورد پلیر خودرو
highway record player - اتوسول

دهه 1960 ؛ تولد اولین پخش خودرو استریو

دهه 1960 شاهد معرفی همزان دو تکنولوژی نوار هشت ترکی و پخش کننده استریو خودرو بود. تا آن زمان، همه رادیوهای خودرو از یک کانال صوتی بهره می‌بردند. برخی از آن‌ها دارای بلندگوهایی در جلو و عقب بودند که می‌شد آن‌ها را به صورت جداگانه تنظیم کرد، با این حال آن‌ها هنوز یک کانال صوتی داشتند.

استریوهای اولیه یک کانال صوتی را در بلندگوهای جلو و دیگری را در بلندگوهای عقب قرار دادند. اما طولی نکشید که سیستم هایی با فرمت چپ و راست تولید شدند.

نوار هشت ترکی بقای خود را مدیون پخش کننده‌های خودرو است. اگر برای پخش در خودرو نبود احتمالا کل ایده این فرمت دچار مشکل میشد. شرکت فورد این فرمت را سرسختانه تحت فشار قرار داده و ارتقا داد و سرانجام سازندگان رقیب نیز آن را برگزیدند.

اولین پخش استریو با نوار هشت ترکی - اتوسول

دهه 1970 ؛ کاست‌های فشرده وارد صحنه شدند

پایان عمر نوارهای هشت ترکی به شمارش افتاده بود و فرمت آن به سرعت توسط کاست‌های فشرده از بازار بیرون انداخته شد. اولین کاست فشرده پخش خودرو در سال 1970 ظاهر شد و نسبت به نوارهای نسل قبلی خود سال‌های بیشتری عمر کرد.

اولین کاست های ضبط پخش نسبت به نوارهای قبلی مقاوم تر بودند. و شرکت Maxell در اوایل دهه 1980 یک کمپین تبلیغاتی با این مفهوم راه اندازی کرد که کاست های که تولید می کنه، به اندازه ای مقاوم هستند که در برابر استفاده مکرر و طولانی مدت دوام بیاورند.

نوار کاست ضبط پخش - اتوسول

دهه 1980 ؛ دیسک فشرده در بیرون کردن نوار کاست از پخش خودرو کم آورد

اولین پخش‌های دیسک فشرده کمتر از ده سال بعد از اولین نوار کاست‌ها خود را نشان دادند، اما پذیرش این نوع از تکنولوژی آهسته‌تر صورت گرفت. سی‌دی پلیرها تا اواخر دهه 1990 نتونست به خوبی در پخش‌های خودرو جا بدهد. این فناوری نوظهور بیش از دو دهه با نوار کاست‌های فشرده همزیستی داشت.

CD پلیر پخش ماشین - اتوسول

دهه 1990 ؛ سی دی پلیرها به سلطنت رسیدند

CD پلیرها در این دهه به طرز چشمگیری محبوبیت یافتند و حتی در اواخر دهه نیز چند قابلیت جدید به آنها اضافه شد. پخش‌هایی که قادر به خواندن CD-RW و پخش فایل‌های MP3 بودند در نهایت وارد بازار شدند. بطوریکه حتی در برخی اتومبیل‌های گران قیمت پخش‌هایی با فرمت DVD وجود داشت.

CD - DVD پلیر پخش خودرو - اتوسول

تاریخچه رادیو پخش در دهه 2000 ؛ بلوتوث و سیستم‌های اطلاعاتی-سرگرمی

در خلال اولین دهه از قرن 21 میلادی، پخش های خودرو قابلیت اتصال به موبایل و سایر دستگاه های الکترونیکی را از طریق بلوتوث به دست آوردند. این فناوری در سال 1994 توسعه یافت، اما در ابتدا به عنوان جایگزینی برای شبکه‌های سیمی در نظر گرفته شده بود. بلوتوث این امکان را فراهم آورد که کاربران در حین رانندگی و بدون اینکه آزادی دست با تلفن گرفته شود بتوانند مکالمه تلفنی داشته باشند.

دقت سیستم‌های مسیریابی و جی‌پی‌اس(GPS) در اوایل دهه بهبود پیدا کرد، و این امر موجب بروز انقلابی در صنعت قطعات اورجینال و پس از فروش سیستم‌های ناوبری  شد. اولین سیستم های اطلاعاتی-سرگرمی نیز عرضه شدند و حتی برخی از پخش ها قطعات ذخیره سازی HDD رو هم روانه بازار کردند.

GPS پخش خودرو - اتوسول

دهه 2010 ؛ مرگ نوار کاست‌ها، و بعد از آن چه خواهد آمد؟

سال 2011 اولین سالی بود که  تولید کنندگان عرضه کاست را در خودروهای جدید متوقف کردند. آخرین خودرویی که با پخش نوار کاست از رده خارج شد لکسوس SC 430 ساخت 2010 بود. پس از حدود ۳۰ سال خدمت، این فرمت سرانجام کنار گذاشته شد تا راه برای عرضه فناوری‌های جدید پخش خودرو باز شود.

 مشخصات و قیمت خرید  پخش یا ضبط ماشین

فناوری بعدی در صف انقراض، سی دی پلیرها بودند. چندین تولید کننده پس از مدل های سال 2012 عرضه سی دی عوض کن ها را موقف کردند و به دنبال آن CD پلیر ها نیز از خودرو ها حذف شدند. خب بعدش چه خواهد آمد؟

بیشتر پخش خودرو های امروزی دارای قابلیت پخش آهنگ از روی موبایل و یا حتی فضای ابری هستند. و بسیاری حتی می‌تونن به سرویس های اینترنتی مثل پاندورا متصل بشن. با دستگاه های موبایلی که می تونن از طریق کابل USB و یا بلوتوث به پخش متصل بشن، حالا دیگه موبایل ها میتونن جای تکنولوژی های قدیمی پخش آهنگ در خودرو ها رو بگیرن.

حتی رادیوهای ماهواره‌ای که در اوایل دهه 2000 پیشرفت چشمگیری داشته بود، در طول دهه 2010 محبوبیت خودش رو از دست داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *